VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
RADA ČESKÉ MENŠINY MĚSTA ZÁHŘEBU
 Posjeta: 39588 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  Popis stanovništva 2011

OHRABRUJUĆA VIJEST – POVEĆAO SE BROJ ČEHA U ZAGREBU

Kao čestitka i lijep božićni poklon za Božić i Novu 2013 godinu u Češku besedu Zagreb i u Vijeće češke NMGZ stigla je vijest iz Državnog ureda za statistiku o rezultatima popisa stanovništva. Rezultate smo nestrpljivo čekali još od popisa stanovništva u RH od dalekog travnja 2011. godine.Ovo je zaista ohrabrujuća vijest, jer se broj Čeha u Zagrebu u 2011. godini povećao na 835 u odnosu na 2001. godinu kad ih je u Zagrebu bilo 813. Na prvi pogled se čini, da je to samo jedan mali nezamjetni, rastući pomak, svega 22 pripadnika češke manjine u Zagrebu ili procentualno gledano svega 2,71%. Češka manjina si je ipak, na temelju utvrđenih rezultata popisa poboljšala mjesto u odnosu na brojnost između ostalih 22 manjine koje postoje u gradu Zagrebu. U 2011. godini je po brojnosti bila na 9. mjestu dok se poslije popisa iz 2011. godine nalazi na 8. mjestu.

No, prije no što nastavimo s razmatranjem dobivenih rezultata, potrebno je prisjetiti se tužnog smanjenja broja Čeha u Zagrebu, koji je nastao u desetogodišnjem razdoblju, od 1991. do 2001. godine. U tom razdoblju se broj zagrebačkih Čeha s 1175 jednostavno "otopio " za 362 osobe, te pao na skromniji broj od 813. Bio je to pad od skoro 31%.

Ako uzmemo u obzir jak asimilacijski pritisak koji je neprestano prisutan u velegradu kao što je metropola Zagreb, tada će se svaki objektivni procjenitelj zapitati, što se to zapravo u slijedećem desetogodišnjem razdoblju zagrebačkih Čeha zbivalo, da je djelovalo na zaustavljanje naglog pada broja zagrebačkih Čeha i omogućilo lagani porast istih. Odgovor je lagan. Zagrebački Česi su postali – marljivi, odgovorni, požrtvovni, jedinstveni i uporni Besedaši kojima je doseljenje iz Dolca u vlastiti Češki narodni dom u Šubićevoj 20, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u RH iz 2002, financijska pomoć Republike Hrvatske, Češka republika i Grad Zagreb dali poticaj i nadahnuće da si obogate život a ujedno i uljepšaju i učvrste svoju češku pripadnost. U Besedi se svakoga dana nešto radi i nešto se događa. Beseda i Vijeće uspješno surađuju u ime boljeg uključenja češke manjine u javni i društveni život Zagreba s vlastitim identitetom. Kvaliteta te suradnje je visoko ocijenjena među ostalim manjinama u Zagrebu.

Svake godine se povećava broj djece koja redovito uz pratnju svojih roditelja, baki i djedova svake subote dolaze u Češku dopunsku školu. Smijeh đaka Češke dopunske škole ispunjava prostore Češkog doma mladošću, ljubavi prema jeziku naših predaka i sve nas, koji volimo našu Besedu i ponosni smo na svoje češko podrijetlo. To nam daje vjeru, da u Zagrebu naš češki jezik neće nestati niti nakon mnogo popisa stanovništva.

Podrobnija analiza rezultata popisa stanovništva iz 2011. godine te njezin značaj za budućnost Češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj će se zasigurno realizirati na nivou Saveza Čeha u RH, Koordinaciji vijeća i predstavnika češke nacionalne manjine u RH uz sudjelovanje zastupnika za češku i slovačku manjinu u Hrvatskom saboru. Do tada, svim čitateljima Spolkových zprav, Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba i Češka beseda Zagreb pripremili su kalendar za 2013. godinu s češkim imenima kako bi si iz njega mogli izabrati imena za svoju novorođenu djecu i unuke. Uključujte se i nadaIje u aktivnosti Besede. Imajte se lijepo i pričajte češki.

OKRUGLI STOL : Popis stanovništva Republike Hrvatske i predstojeći izbori za vijeća i predstavnike NM, te za Hrvatski sabor 2011. godine i njihov značaj za budućnost češke manjine u Gradu Zagrebu

Jaromil Kubiček

STATISTIČKI PREGLED BROJA ČEHA U REPUBLICI HRVATSKOJ, GRADU ZAGREBU I ŽUPANIJAMA / GRADOVIMA / OPĆINAMA