VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 5641 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  AKTUALNOSTI


ODLIČNA SURADNJA S DRŽAVNIM I GRADSKIM INSTITUCIJAMA

„Podsjećanjem na događaje važne i za Hrvatsku i za Češku, Vijeće češke manjine Grada Zagreba želi naglasiti da češka manjina brine o tradiciji zavičaja svojih predaka, ali i da je u potpunosti integrirana u hrvatsko društvo, koje ravnopravno s ostalima građanima izgrađuje. ”, rekao je Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba na proslavi Dana Vijeća koja je održana 23. listopada.

14. listopada, dan osnutka Češke besede Zagreb 1874. godine, Vijeće obilježava i slavi kao svoj Dan." Rekao je J. Bahnik te dodao, "Vijeće radi u kompleksnim uvjetima zbog pandemije i na žalost, prošle godine nije moglo proslaviti svoj dan. Osim toga, prijestolnicu je pogodio potres, nastala su oštećenja na zgradi Češkog narodnog doma, no to je već sanirano.
O bogatom djelovanju Vijeća češke manjine svjedoči i prigodna izložba postignuća Vijeća od 2003. godine, kada je osnovano, do danas. „Sve što smo postigli učinili smo u suradnji s institucijama Republike Hrvatske, grada Zagreba i Češke, Saveza Čeha i zastupnikom za češku manjinu. Zahvaljujem svima na tome i veselim se daljnjoj suradnji.”“Vijeće posebno dobro surađuje s Gradom Zagrebom, zbog čega se nastojimo odužiti i gradu i njegovim građanima za ukazano povjerenje i podršku našim projektima i programima u kulturi, obrazovanju, nakladništvu i drugim područjima”, rekao je predsjednik Bahnik.Marija Valek, potpredsjednica Saveza Čeha, čestitala je Dan Vijeća i u ime zastupnika za češku i slovačku manjinu Vladimira Bileka te naglasila da su "manjine bogatstvo svakog društva a priznavanje manjinskih prava znak državne zrelosti."Slavomir Goga, chargé d'affaires Veleposlanstva Češke u Zagrebu, u svom je govoru na besprijekornom hrvatskom jeziku spomenuo čvrste veze između hrvatskog i češkog naroda "od biskupa Ducha do danas" i rekao: "Zagreb nije samo hrvatski grad već i češki«. U ime predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Vijeću je čestitao izaslanik Robert Faber. Izaslanik zagrebačkog Gradonačelnika, Tomislava Tomaševića, bio je Vilim Matula, zastupnik u Hrvatskom saboru, koji je čestitao i na uspješno obnovljenoj zgradi Češkog doma nakon prošlogodišnjeg potresa.

Uz članove Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, proslavi su nazočili i predstavnici drugih nacionalnih manjina te drugi uzvanici. Program proslave, koji je moderirala Maja Burger, završio je gostovanjem glumice Ksenije Prohaska s monodramom Marlene Dietrich koju je odigrala na češkom jeziku.

Tekst i fotografija M. Pejić
Prevela Alenka ŠtokićBOHEMISTI U ČEŠKOM NARODNOM DOMU U ZAGREBU

Povodom 55. godina samostalnog studija češkog jezika i književnosti u Zagrebu,
17. – 18. rujna 2021. održan je Međunarodni znanstveni skup koji je okupio šezdesetak stručnjaka, uglavnom bohemista, koji su pripremili izlaganja na temu češkog jezika i književnosti, češko hrvatskih veza i češke manjine. Skup je održan po prvi puta u Zagrebu, i to u hibridnom obliku.
Otprilike polovica sudionika je sudjelovala osobno a druga on line putem.
Ovom prilikom je Katerdri za češki jezik i književnost odana počast koja joj s obzirom na sve spomenuto i pripada. Smatra se jednom od većih i kvalitetnijih u Europi.
Zasluge za to pripadaju poznatim slavistima i bohemistima, od češkog slavista Leopolda Václava Geitlera, koji je bio 1874. godine prvi zagrebački profesor na slavistici do Ljudevita Jonke, poznatog hrvatskog jezikoslovca i prevoditelja s češkog, kojeg se smatra osnivačem suvremene hrvatske bohemistike.
Spomenute su i zasluge koje u popularizaciji Češke, kako jezika tako i kulture, imaju i institucije češke manjine u Hrvatskoj te Hrvatsko češko društvo. Na poziv najstarije češke udruge u Hrvatskoj, Češke besede Zagreb za sudionike je organiziran prijem u Češkom narodnom domu u Zagrebu, 17. rujna u večernjim satima a uz važeće epidemiološke mjere.
Predsjednik Češke besede Zagreb i Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba,
Juraj Bahnik prisutne je upoznao s bogatom poviješću češke manjine u Zagrebu te aktivnostima kojima članovi brinu za očuvanje češkog jezika, kulture i tradicija. Tom prilikom su mogli pogledati malu izložbu o Češkoj besedi Zagreb i češkoj manjini u Hrvatskoj kao i radove učenika češkog jezika po modelu C u Zagrebu.


Alenka Štokić