VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 3205 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  AKTUALNOSTI

DELEGACIJA IZ BRNA U ZAGREBU


Nakon posjeta Saveza Čeha, osnovne škole i dječjeg vrtića te vijećnice u Daruvaru, izaslanstvo iz Brna, u popodnevnim je satima, u četvrtak, 8. travnja, posjetilo Češki narodni dom u Zagrebu. JUDr. Michala Chládeka, Ludvíka Kadleca, Ing. Davida Trlla, predstavnike grada Brna, Jiřía Pokornog iz Tehničkih mreža Brno, d.d. i Ondřeja Vitula iz osnovne škole, Brno, Jasanova 2,
iz suradničkih organizacija, dočekali su Juraj Bahník, predsjednik Češke besede Zagreb, Vijeća češke manjine i Koordinacije vijeća i predstavnika Grada Zagreba, Marina Kolaček Novosel, potpredsjednica Besede i Alenka Štokić, tajnica Vijeća.

Sastanku s delegacijom iz Brna, u Češkom kulturnom i ekonomskom centru Josefa Václava Friča, na prvom katu Češkog narodnog doma, prisustvovali su i Slavomír Goga i Petr Kašička iz češkog veleposlanstva u Zagrebu, Vladimír Bílek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u RH te manjinski poduzetnici Robert Vindiš i Johann Pawelitsch.
Zagrepčani su izaslanstvo iz Brna upoznali s poviješću i aktualnim kulturnim aktivnostima Besede, obrazovnim aktivnostima, učenjem češkog jezika i kulture te položajem češke manjine u Zagrebu. Predstavnici grada Brna pokazali su veliko zanimanje za naše aktivnosti i ponudili mogućnost suradnje i podrške kulturnim aktivnostima. Posebno su napomenuli da razmišljaju o razvoju modela stipendiranja za studente iz Hrvatske a koji su pripadnici češke manjine na sveučilištima i fakultetima u Brnu, kao konkretnu pomoć u održavanju i napretku naše češke manjine.
Također su pokazali interes za obnavljanje prijateljskih odnosa između gradova Zagreba i Brna.

Nakon sastanka, gosti iz Brna s velikim su zanimanjem posjetili veliku dvoranu i novouređenu pozornicu Češkog narodnog doma u Zagrebu. Zahvalili smo im na velikom posjetu, ponuđenoj suradnji i obećali da ćemo se dogovoriti s nadležnim uredima grada Zagreba o obnovi suradnje dvaju gradova.

Tekst Juraj Bahnik
Prijevod i foto Alenka ŠtokićMINISTAR PETRIČEK U ZAGREBAČKOM ČEŠKOM DOMUDomaći zainteresirani za suradnju i Češki centar

U okviru dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, prilikom koje je zajedno s hrvatskim premijerom otvorio dograđeni dio češke osnovne škole i češkog vrtića, susreo se i razgovarao s hrvatskim ministrima, ministar vanjskih poslova Češke republike Tomáš Petríček je s delegacijom
17. ožujka posjetio i Češki narodni dom u Zagrebu.

Dočekali su ga predsjednik Češke besede Zagreb i Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik, predsjednik Hrvatsko češkog društva Marijan Lipovac, nekadašnja predsjednica Besede Alenka Štokić i predstavnik zagrebačke podružnice Czech Trade Alen Novosad. Delegacija je najprije razgledala veliku dvoranu i u njoj novouređenu pozornicu, izložbu o kulturnim događanjima manjine tijekom kalendarske godine te likovne radove učenika. Službeni dio sastanka se odvijao u Kulturnom centru J. V. Frič. Hrvatsku stranu predstavljali su veleposlanica u Pragu Ljiljana Pancirov i zastupnik u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek.
Češku delegaciju su činili Slavomír Goga iz Veleposlanstva ČR u Zagrebu, Martin Košatka, Miroslav Poche, Ivan Brož, Jan Bondy i Zuzana Štíchová iz Ministarstva vanjskih poslova ČR.

Juraj Bahnik je prisutne ukratko upoznao s poviješću Češke besede Zagreb i djelovanjem Čeha u Zagrebu i Hrvatskoj te sadašnjom situacijom. "U Zagrebu živi 835 Čeha, Češka beseda Zagreb ima oko 300 članova koji brinu o očuvanju tradicija. Tu je i savjetodavno tijelo u gradskoj skupštini – Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba, koje je za manjinu svojevrsni prozor u svijet." Predsjednik je spomenuo da manjine imaju potporu kako Grada Zagreba tako i države. Ovdje se nalaze svi češki subjekti pod jednim krovom. Ministar Tomáš Petříček je izjavio kako je sretan što se mogao susresti sa ovdašnjim Česima, izrazio svoje divljenje i zahvalnost što su tako jedinstveni." Ovo je inspiracija za nas doma, zato što u današnje vrijeme globalizacije tradicija izumire, održavaju je samo entuzijasti". Ministar Petríček je rekao da će i dalje pomagati i podupirati aktivnosti svojih sunarodnjaka. Spomenuo je da je prošle godine došlo do povećanja financijskih sredstava za Čehe u inozemstvu. Izrazio je zadovoljstvo što je uspješno realizirana dogradnja škole u Daruvaru, što je za njega bila velika inspiracija.

J. Bahnik je govorio o našem "ovdašnjem fenomenu", kako ga je sam nazvao, sunarodnjaci se sastaju, dovode djecu u školu i nastoje održati nasljeđe. Zauzeo se za još jedan viši nivo zastupljenosti češke kulture u Zagrebu – Češki centar, kojeg ovdašnji Česi već duže vrijeme nastoje otvoriti. "Ustrajni smo u tome da se češka i hrvatska kultura uzajamno prožimaju" te naglasio "a bilo bi najbolje da to bude na ovoj adresi… Volio bih kad bi se naše spone iz prošlosti prebacile u sadašnjost". Velik korak u tome bi činio bilateralni sporazum između naše dvije zemlje o recipročnoj zaštiti manjina. "U svom djelovanju primjećujem koliki je to vjetar u leđa za manjine koje takav sporazum imaju" te poželio da se to dogodi i u našem slučaju, odnosno do 150. godišnjice Češke besede Zagreb koja će biti 2024. godine.
Ne postojanje Češkog centra do sada, ministar Petríček je argumentirao nedostatkom financijskih sredstava iako, prema njegovom osobnom mišljenju, češki centri imaju pozitivnu ulogu u širenju dobrog imena zemlje.

I Juraj Bahnik i Vladimir Bilek su zagovarali pozitivan ishod za oba spomenuta pitanja jer se ne radi o velikim financijskim izdacima, naime prostor za Češki centar već postoji.
Zastupnik Bilek je spomenuo i nedavni slučaj kad se pokušalo usvojiti statut općine Dežanovac s izostavljenim pravima češke manjine. Bilateralni sporazum bi mogao pomoći kako do ovakvih situacije ne bi dolazilo i kako bi se zadržala dosada stečena prava manjine. Za sada, pitanjem znači ostaju financije koje se u biti niti ne bi povećale te ljudska i manjinska pitanja. "Češka republika do sada nije sklapala takve ugovore ali zato ima mnogo iznimaka po pitanju raznih manjina.
Naš zadatak je privesti ovo pitanje na razinu predsjedničkog ugovora" rekao je V. Bilek.
Ukratko je ministra upoznao sa svojim desetogodišnjim djelovanjem na raznim projektima te konstatirao "Imamo dobar tim." Juraj Bahnik i Marijan Lipovac su gospodinu ministru i članovima delegacije predali knjige u izdanju Besede i Vijeća o Češkom narodnom domu i Česima u Zagrebu kao i najnoviju knjigu Češka na dlanu. Tomáš Petríček se srdačno oprostio te požurio u zrakoplovnu luku prema domovini.

Tekst Ž. Podsednik
Prijevod A. Štokić
Foto A. Štokić i Ž. PodsednikDan Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba 2019.

U subotu 5. listopada 2019. u Češkom narodnom domu u Zagrebu prigodnim programom su obilježena dva događanja, Dan Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba i 145. godišnjica Češke besede Zagreb.

Drage uzvanike su dočekali članovi Vijeća češke nm Grada Zagreba i članovi Češke besede Zagreb na čelu s predsjednikom Jurjem Bahnikom.

U kulturnom programu su sudjelovali kazališna skupina Češke besede Zagreb, Josef Vaclav Frič s predstavom Buchty, autorice Miluške Krivohlavek, pjevački zbor Bohemia i Puhački orkestar ZET izvedbama poznatih zagrebačkih i čeških kompozicija pod ravnanjem maestra Hrvoja Pintarića. Program je vodila potpredsjednica ČBZ, Marina Kolaček Novosel.

Za posjetitelje je bila pripremljena izložba fotografija važnijih događanja iz bogate djelatnosti Besede i Vijeća.

Svojim dolaskom i čestitkama svečanost su uveličali i brojni gosti

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić sa suradnicima, Slavomir Goga, zamjenik veleposlanika ČR u RH, Marija Valek, potpredsjednica Saveza Čeha u RH, Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva …


Konstituirajuća sjednica Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba 2019.

Konstituirajuća sjednica Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba održana je 7. lipnja 2019. na poziv Gradonačelnika Grada Zagreba a sukladno članku 104. stavak 1. Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina (NN 25/19).

Na sjednici su verificirani mandati izabranim članovima Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba te je izabran predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća. Članovi Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba u 5. mandatu jesu:

Juraj Bahnik

Jaruška Biček

Vjekoslav Bukač

Marija Bukovac

Maja Burger

Ivan Danjek

Agneza Fofonjka

Miroslav Geler

Jarmila Hanuška

Miroslav Horina

Viktor Husak

Jan Kolaček

Oto Kolaček

Marina Kolaček Novosel

Jarmila Kozak Marinković

Jaromil Kubiček

Dražen Machaček

Martina Marinković Plehati

Alen Novosad

Vlasta Poštolka

Lidija Prohaska

Đurđica Rajić

Tomislav Rorbach

Alenka Štokić

Adolf Tomek