VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 42061 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  AKTUALNOSTIU OKVIRU DANA ČEŠKE I HRVATSKE KULTURE U ZAGREBU 2023. TRI ZNAČAJNE GODIŠNJICE:

STO GODINA ČEŠKE ŠKOLE U ZAGREBU

DVADESET GODINA IGRAONICE CVRČEK

DVADESET GODINA VIJEĆA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA


Za zagrebačke Čehe ovogodišnji Dan Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba obilježila su tri važna jubilea koji su se održali u sklopu Dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu. Najvažniji je, naravno, pripadao školi, a iz izjave predsjednika Vijeća J. Bahníka doznajemo i zašto: „Škola je opstala jer je dijete Češke besede Zagreb. Vijeće joj je drugi roditelj“, istaknuo je i kako Vijeće brine o školi od svog osnutka, uvijek uvrštavajući potrebe škole i vrtića u svoj programski plan rada. Ovogodišnji Dan Vijeća nije mogao izabrati bolju temu za proslavu, jer time brine za budućnost Čeha u Zagrebu.

Prije svečane akademije održana je promocija dopunjenog i proširenog izdanja školske monografije. Veliku dvoranu u prizemlju Češkog narodnog doma krasila je izložba na tri osnovne teme. Izložba učeničkih slika na temu stote obljetnice češke škole u Zagrebu, slika učenika sudionika likovnog natječaja Naše proljeće i prva samostalna izložba čeških motiva maturantice Ivone Štefice. Predsjednica Česke besede Zagreb Marina Kolaček Novosel i predsjednik Vijeća Juraj Bahnik pozdravili su prisutne i uvažene goste. Pozdravili su veleposlanika Češke Republike u Hrvatskoj Milana Hovorku sa suprugom, zastupnika u Hrvatskom saboru Vladimira Bileka sa suprugom te ravnatelja Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja - pokrovitelja proslave Nandora Čapu, stručnu voditeljicu i savjetnica za nastavu češkog jezika Jitku Stanja Brdar, predsjednicu školskog odbora Saveza Čeha Silvanu Zeman Orozović, ravnateljicu OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Melitu Haluga. Učiteljica savjetnica Maja Burger predstavila je likovnu izložbu i izložbu autorice Ivone Štefice, koja je inspirirana češkim motivima izradila crteže s mnogo različitih i zanimljivih detalja.

Početak kulturnog programa započeli su mališani igraonice Cvrček, iz Češke besede Zagreb, program je nastavljen nastupom učenika OŠ i srednje škole češkog jezika Zagreb po Modelu C, nastupom zbora OŠ S. S. Kranjčević Zagreb i nastupom učenika češkog jezika po Modelu C iz Grubišnog Polja. Dvorana je bila puna roditelja, baka i djedova učenika, prijatelja i ostalih simpatizera Češke škole u Zagrebu. Značajnu proslavu i razgovor sa starim prijateljima došli su pogledati i bivši učenici.Nakon svečanog programa uslijedio je domjenak i ugodno druženje s gostima i bivšim učenicima češkog jezika u Zagrebu.Alenka ŠtokićDan nacionalnih manjina Grada Zagreba,
nedjelja, 1. listopada - manjinska različitost i okusi
Unatoč tome što je već bio prvi listopad, nedjelja je bila vedra i topla, mamila je Zagrepčane u središnji gradski park Zrinjevac, gdje se po trinaesti put održao Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba.
Tradicionalna manifestacija zagrebačkih manjina za svoje sugrađane pripremila je bogat kulturni program: mimohod narodnih nošnji, izložbu narodnih obilježja, simbola i knjižna izdanja izloženih na šesnaest štandova. Kako posjetitelje najviše zanima gastronomska ponuda, štandovi su bili bogato opremljeni prepoznatljivim zalogajima.

Naš češki štand ove je godine bio prostran: glavni štand ukrašavale su knjige u izdanju Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, nakit kojeg su izradile članice Besede od čeških bisera, češka keramika i Švejk s lulom uz kojeg je g. Miroslav Geler točio pivo.
Za drugim stolom ekipa članova (Vesna Knapek, Lidija Puškarić, Amalija Danjek, Hana Petrlik i Ivan Danjek) gulila je i ribala krumpire, dok je za trećim gđa Jarmila Hanušková pravila i pržila bramborake (tradicionalno jelo od krumpira). Miris bramboraka i piva neprestano je privlačio prolaznike, a redovi su se stvarali ispred štandova i kada su ostali štandovi već bili zatvoreni.

U programskom dijelu nastupila je plesna skupina Zagrebačko sunašce sa zanimljivom koreografijom na poznatu češku glazbu Škoda lásky (Roza Munda). Plesalo je 18 plesača u češkim nošnjama, što je bilo zahtjevno tog toplog dana, ali naše cure i mladići bili su izvrsni. Nastupila su i djeca mlađeg uzrasta s pjesmom i koreografijom Dělani. Obje skupine uvježbale su program s voditeljicom Martinom Marinković Plehati. Ove je godine kostimirani par predstavio češku nošnju iz okolice Libereca.

Pokrovitelj ove manifestacije bio je zagrebački gradonačelnik g. Tomislav Tomašević.
Prisutne su pozdravili: predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika NM GZ g. Armin Hodžić, predsjednik Savjeta za NM RH g. Tibor Varga i Luka Korlaet, dogradonačelnik Grada Zagreba.
Svi su u svom govoru istaknuli doprinos manjinskih kultura u razvoju grada Zagreba te im zaželjeli puno uspjeha u daljnjem radu.Alenka Štokić

 

 

Poštovani zagrebački Česi,

IZBORI

ZA VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA

ODRŽATI ĆE SE U NEDJELJU 07. SVIBNJA 2023. OD 7:00 DO 19:00 SATI

IZBORNO MJESTO BR. 25

PROSTORIJE MJESNOG ODBORA RUŽMARINKA, RUŽMARINKA 21,

PRIZEMLJE DVORANA LIJEVO, ZAGREB

Pozivamo Vas da sudjelujete u izborima !

Ne zaboravite ponijeti identifikacijsku iskaznicu / dokument.

 

Vážení záhřebští Češi,

VOLBY

DO RADY ČESKÉ NÁRODNOSTNÍ MENŠINY MĚSTA ZÁHŘEBU

SE BUDOU KONAT V NEDĚLI 07. KVĚTNA 2023 OD 7:00 DO 19:00 HODIN

VOLEBNÍ MÍSTO 25.

MJESNI ODBOR RUŽMARINKA, RUŽMARINKA 21,

PŘÍZEMÍ HALA VLEVO, ZÁHŘEB

Zúčastněte se voleb!

Nezapomeňte si vzít osobní identifikační doklad.

www.cesi-zagreb.hr

 

ZBIRNA LISTA KANDIDATA

ZA IZBOR ČLANOVA VIJEĆA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE U GRADU ZAGREBU


1. BAHNIK JURAJ

2. BIČEK JARUŠKA

3. BUKAČ VJEKOSLAV

4. BURGER MAJA

5. ČUHNIL JOSIP

6. DANJEK AMALIJA

7. DANJEK IVAN

8. GELER MIROSLAV

9. HANUŠKA JARMILA

10. HORINA MIROSLAV

11. KOLAČEK JAN

12. KOLAČEK NOVOSEL MARINA

13. KOLAČEK OTO


14. KOZAK MARINKOVIĆ JARMILA

15. KREPELA MIROSLAV

16. KUBIČEK JAROMIL

17. MALEK- RADOJČIĆ VLATKA

18. MARINKOVIĆ PLEHATI MARTINA

19. NOVOSAD ALEN

20. NOVOTNY MLADEN

21. PRESEČAN VEDRAN

22. PROHASKA LIDIJA

23. PUŠKARIĆ LIDIJA

24. RORBACH TOMISLAV

25. ŠTOKIĆ ALENKAPOPIS BIRAČA – SEZNAM VOLIČŮ

Popis birača je evidencija hrvatskih državljana s biračkim pravom. Oni koji žele svoje biračko pravo ostvariti kao pripadnici češke manjine na izborima 7. 5. 2023. moraju se u popisu birača izjasniti kao Česi najkasnije do 26. 4.2023.

Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača – uvid u podatke upisane u registar birača - davanje izjave o nacionalnoj pripadnosti podnosi se:

1. Gradskom uredu za opću upravu, u Odsjeku za Registar birača Grada Zagreba, na adresi Zagreb, Trg Francuske Republike 15 (zgrada područnog ureda gradske uprave Črnomerec), sobe 66, 67 i 68/II kat. Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak od 8,00 do 15,30 sati te utorak i četvrtak od 8,00 do 18,00 sati.

Provjeru jeste li u popis birača upisani kao pripadnik češke manjine moguće je ostvariti: pozivom na telefone broj 01/610-1767 ili 01/610-1768 (pripremiti osobne podatke i OIB), provjerom putem interneta u sustavu e-Građani ili osobno na navedenim lokacijama.

ili

2. Sektoru za građanska stanja Gradskog ureda, na adresi
Zagreb Draškovićeva 15, (ulaz iz Martićeve) u zgradi PU Medveščak u sobi 9 / I kat.
Tel: 01 616-6174, 01 616 6175, 01 616 6176, 01 616-6191, E-mail: daniela.krivda@zagreb.hr.
Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak od 8,00 do 15,30 sati te utorak i četvrtak od 8,00 do 18,00 sati.