VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 43697 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
ARHIVA 2018-2015.

Informator 2018 - 10


Sudjeluje:


albanska, austrijska, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, poljska, romska, rusinska, ruska, slovačka, slovenska, srpska, talijanska i ukrajinska nacionalna manjina


12.06.2016. (nedjelja) od 10:00 -15:10 sati,


Paviljon Zrinjevac


Veselimo se Vašem dolasku!

DAN VIJEĆA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA

Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreb, obilježavanjem svog dana u mjesecu listopadu, čuva spomen na 14. listopad 1874. godine kada je, osnivanjem Češke besede Zagreb, započelo organizirano djelovanje Čeha u Zagrebu i Hrvatskoj. Ovogodišnja svečanost održana je
24. listopada u velikoj dvorani Češkog narodnog doma u Zagrebu uz nazočnost uvaženih gostiju: g. Aleksandra Tolnauera, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH, gđe. Elizabete Knorr, izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, Davora Bernardića, potpredsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, g. Miroslava Kolateka, zamjenika veleposlanika Češke republike u Zagrebu, g. Zoltana Balaža Piria, predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Marijana Lipovca, predsjednika Hrvatsko češkog društva, gđe. Alenke Štokić, predsjednice Češke besede Zagreb te g. Adolfa Tomeka i g. Jaromila Kubičeka, dosadašnjih predsjednika Vijeća. Nakon prigodnih govora predsjednika Vijeća g. Jurja Bahnika i gostiju, na pozornici Češkog narodnog doma, kao svoju čestitku, članovi Češke besede Zagreb izveli su prigodan kulturno umjetnički program, koji su moderirale Jana Pejić i Vlatka Šnobl. Nastupili su: mješoviti pjevački zbor Bohemia, folklorne skupine Jeteliček i Zagrebačko sunašce, glazbena skupina Lipa i plesna skupina Polka. Kao poseban gost nastupila je limena glazba ZET - Zagrebačkog električnog tramvaja.

U dugoj tradiciji organiziranog djelovanja zagrebačkih Čeha, osnivanje Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, prije dvanaest godina, donijelo je novu pozitivnu kvalitetu u život i rad češke manjinske zajednice u našem gradu. Od tada do danas Vijeće je, u suradnji s Češkom besedom Zagreb, provelo niz uspješnih projekata u području kulture, odgoja, obrazovanja, izdavaštva i drugih djelatnosti. Sve to ostvareno je uz dobru suradnju s tijelima i institucijama Republike Hrvatske i Češke republike, Grada Zagreba, Saveza Čeha u RH, zastupnika za češku i slovačku manjinu u Hrvatskom saboru, Koordinacijom, vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina, Hrvatsko češkim društvom i drugim udrugama. Svima veliko hvala na dosadašnjoj suradnji , uz istaknutu želju za nastavak rada na zajedničkim projektima.

Kroz ostvarivanje naših programa i projekata nastojimo prijateljstvo, povjerenje i potporu koju nam pružaju građani ovoga grada uzvratiti tako da svojim radom doprinesemo multikulturalnosti Zagreba, po kojoj je on već poznat u Europi pa i u svijetu.FUEN - SEMINAR SLAVENSKIH NACIONALNIH MANJINA

Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba i Češka beseda Zagreb 17. listopada 2015. bili u domaćini sudionicima 18. Seminara slavenskih nacionalnih manjina koji se u Hrvatskoj (Daruvar, Zagreb) održavao u organizaciji Federalne unije europskih nacionalnih manjina (FUEN). U FUEN su učlanjene 84 organizacije nacionalnih manjina iz 32 europske države. Češku nacionalnu manjinu Hrvatske u navedenoj uniji predstavlja Koordinacija vijeća i predstavnika češke nacionalne manjine u RH. FUEN ima tri radne skupine . U jednoj su germanske manjine, u drugoj slavenske a u trećoj ostale. Cilj radne skupine slavenskih manjina je razvoj suradnje između pojedinih manjina i razmjena iskustava koja se odnose na organiziranje manjine i njeno uključivanje u društveni i politički život. FUEN se, između ostalog , zalaže za bolju prepoznatljivost manjina u Europskoj uniji, s obzirom na to da Europa za tu problematiku ne iskazuje baš veliko zanimanje. Stoga FUEN planira otvaranje ureda u Bruxellesu radi lobiranja za projekte europskih manjina. Upravo će Europska unija biti temom slijedećeg seminara FUEN, koji će se održati u Subotici kod hrvatske manjine u Srbiji ili u njemačkom Bautzenu kod Lužičkih Srba. Slijedeći kongres FUEN održati će se u svibnju 2016. u Poljskoj. Biti će to izborni kongres, na kojem će Unija europskih manjina izabrati novo vodstvo.

U Zagrebu su, u radnom dijelu seminara, sudjelovali i pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Bahrija Sejfić i predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik. Jedan od zaključaka seminara je da bi udruge i organizacije nacionalnih manjina trebale, u što kraćem roku, dostaviti podatke o sebi i svojim aktivnostima u cilju izrade web stranice o djelovanju slavenskih manjina.MINISTAR VANJSKIH POSLOVA ČEŠKE U ZAGREBU

Lubomir Zaoralek, ministar vanjskih poslova Češke republike, u okviru službene posjete Republici Hrvatskoj, 16. listopada 2015. godine, razgovarao je s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić i otvorio poduzetnički forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori u kojem su sudjelovali predstavnici više čeških firmi.

Završna točka ministrove posjete hrvatskom glavnom gradu bila je posjeta Češkoj besedi Zagreb, najstarijoj udruzi češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, gdje se susreo s predstavnicima češke manjine u Hrvatskoj i Gradu Zagrebu. Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine u Hrvatskom saboru, Libuše Stranik, predsjednica Saveza Čeha u RH, Alenka Štokić, predsjednica Češke besede Zagreb upoznali su ministra s bogatim kulturno-prosvjetnim djelovanjem češke manjine koje se ostvaruje zahvaljujući potpori i razumijevanju i Hrvatske i Češke.

Predsjednik Vijeća Češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik upoznao je ministra sa brojem i participacijom pripadnika češke nacionalne manjine u lokalnoj samoupravi, u čemu je Grad Zagreb pozitivan primjer multikulturalne životne sredine. Kako bi se inače dobri odnosi između dviju zemalja još bolje ostvarivali, predložio je da Ministarstvo vanjskih poslova Češke republike razmotri mogućnost osnivanja Češkog centra u Zagrebu. Time bi se otvorile veće mogućnosti šire i neposrednije suradnje na kulturnom ali i gospodarskom, turističkom i drugim poljima, koja su interesantna i češkoj i hrvatskoj strani, jer su Češki centri agencija Ministarstva vanjskih poslova koja upravo na tom planu djeluje u inozemstvu.
EDUKATIVNI I STUDIJSKI PUT U ČEŠKU REPUBLIKU

U cilju ispunjenja svog Programskog plana rada za 2015. godinu Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba organiziralo je Edukativni i studijski put u Češku republiku, točnije južnu Moravsku. Na putovanje, koje je trajalo od 8. – 11. 10. 2015. krenulo je četrdesetak članova Vijeća češke NM GZ i Češke besede Zagreb. Cilj putovanja je bio posjetiti Brno, Olomouc, Mikulov, Jevišovku, Moravski krš, Muzej Olomouckih sireva u Lošticama te dvorce Slavkov i Lednice. Predstavnike Vijeća i Besede, vođene njihovim predsjednicima Jurjem Bahnikom i Alenkom Štokić u svom uredu je 9. listopada primio župan Južnomoravskog kraja, g. Michal Hašek. Upoznali smo ga s djelatnošću Vijeća i Besede te dogovorili buduću suradnju.
Na samom kraju putovanja, 11. listopada, posjetili smo južnomoravsko selo Jevišovku, u kojem se trenutno obnavlja Hrvatski dom. Tamo su nas srdačno dočekale načelnica općine Jevišovka, gđa. Božena Bošiakova i zamjenica predsjednika Udruge građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj gđa. Lenka Koprivova, koja nas je u mjesnoj crkvi sv. Kunhute informirala o doseljenju Hrvata u 16. stoljeću u Jevišovku i okolne krajeve. Tom prilikom smo pogledali i zanimljivu izložbu o načinu njihova života putem slika umjetnika Othmara Ružičke. B. Bošiakova nas je upoznala s poviješću i suvremenom situacijom u općini Jevišovka. Zajedno smo posjetili spomenik doseljenja hrvatskih obitelji u taj kraj.

Zahvalni smo za vrlo ugodna druženja (susrete) u Brnu i Jevišovci, te se radujemo budućoj suradnji.VIJEĆE ČEŠKE NM GZ U NOVOM MANDATU S PREDSJEDNIKOM JURJEM BAHNIKOM


Konstituirajuća sjednica Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, na poziv gradonačelnika g. Milana Bandića, održana je 2. srpnja 2015. godine u prostorijama Gradske uprave Grada Zagreba, Trg S. Radića 1. Uz nazočnost 23 od 25 izabranih članica i članova Vijeća te veleposlanika Republike Češke g. Martina Košatke ,kao gosta, sjednicu je otvorila zamjenica gradonačelnika gđa. Vesna Kusin. U nastavku sjednice, pod predsjedavanjem najstarijeg člana Vijeća g. Bohumila Bernašeka, prihvaćeno je izvješće o provedenim izborima i verificirani su mandati izabranim članovima Vijeća. Za predsjednika Vijeća izabran je g. Juraj Bahnik, a za zamjenika predsjednika g. Jaromil Kubiček. U nastavku sjednice, pod predsjedanjem novoizabranog predsjednika, izabrani su članovi, Statutom Vijeća određenih, radnih tijela: Predsjedništva Vijeća, Komisije za financijsko poslovanje, Komisije za program rada, Komisije za suradnju s Češkom besedom Zagreb i ostalim udrugama i vijećima i Komisije za informiranje.

Konstituiranjem Vijeća u 4. mandatu nastavlja se započeti proces participacije pripadnika češke nacionalne manjine u upravljanju lokalnim poslovima, čime će nastaviti pridonositi ukupnom razvitku Grada Zagreba kao modernog grada s razvijenom kulturom ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava.