VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 9991 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
Nove zagrebačke stube - Stube biskupa Duha
U Zagrebu, 24. listopada 2006. godine

Biskupov govor Vaša preuzvišenosti biskupe Mrzljak, cijenjene dame i gospodo, cijenjeni prisutni,dozvolite mi da vas najprije srdačno pozdravim ispred VČNM GZ, jednog od organizatora ove svečanosti i to na češkom jeziku, materinjem jeziku prvog zagrebačkog biskupa Ducha.

Dolaskom Biskupa Ducha u Zagreb započele su tisućljetne duhovne, kulturne i ine veze između hrvatskog i češkog naroda.Te su veze imale svoja intenzivna razdoblja i razdoblja slabijeg intenziteta, ali su ostale neprekinute-kontinuirane kao što je neprekinut slijed gazišta ovih stuba. Zato danas u otkrivanju natpisne ploče ovih stuba, poimenovanih po biskupu Duchu ima mnogo simbolike.

"Zagrebački Česi", pripadnici ČNM koji žive u glavnom gradu suverene Republike Hrvatske, Zagrebu, ponosni su na biskupa Ducha i još mnogobrojne Čehe, koji su došli u Zagreb, nastanili se u njemu, te su svojim znanjem, sposobnostima i marom pridonijeli stasanju Zagreba u ovo u što se razvio danas-političko, kulturno i gospodarstveno središte RH, ali i više od toga, u velegrad s atributima koji ga svrstavaju po mnogočemu u uzore ovom dijelu Europe.Može se slobodno reći da su biskup Duch i njegovi zemljaci, koji su tijekom ovih stoljeća dolazili u Zagreb i ostajali živjeti u njemu, položili čvrste temelje ovim stubama. Kao što je siguran hod po njima, tako je i sigurna-perspektivna suradnja Hrvata i Čeha, građana Zagreba i RH. Da je tome tako svjedoči protekla, a jamči i buduća suradnja Hrvatsko-češkog društva Zagreb s VČNM GZ i ČBZ.

Otkrice

Neka je sretan i blagoslovljen hod svim namjernicima dobre volje, koji hode ovim stubama!

Tajnik VČNM GZ
Jaromil Kubíček