VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 9948 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTI


PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE „ČEŠKI NARODNI DOM U ZAGREBU“
19. LISTOPADA 2012.

Devetnaestog listopada uvečer, Češki narodni dom privukao je u mnoge Čehe i zaljubljenike svega češkoga.

Upravo to veče u punoj dvorani Kulturno – gospodarskog centra „Josef Vaclav Frič“ uz prisustvovanje medija odvijalo se predstavljanje monografije „Češki narodni dom u Zagrebu“ autora Jurja Bahnika i Marijana Lipovca. Knjiga je još jedno djelo u nastavljanju edicije „Česi Zagrebu – Zagreb Česima“ u nakladi Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Iz uvodnog izlaganja predsjednika Vijeća, Jaromila Kubičeka,dali su se iščitati ponos i veselje što se zagrebački Česi mogu pohvaliti zgradom koju su im izgradili njihovi predci još prije drugog svjetskog rata. Zgradom, koja kao nijemi svjedok bilježi sedamdeset i pet godina svoje slavne i burne prošlosti. Kroz čitavu knjigu, od ideje sve do današnjeg dana, tekst prate fotografije našeg darovitog fotografa Tonija Hnojčika. Predsjednik je na ovoj knjizi prije svega zahvalio autorima, fotografu, dr.sc Agnezi Szabo i ostalim članovima redakcije za dobro obavljen posao, te predao riječ dr.sc. Agnezi Szabo.


Dr. sc. Agneza Szabo, glavna urednica: „Ova reprezentativna palača i danas blista u punom starom i novom monumentalnom sjaju u Šubićevoj ulici u Zagrebu“.

Slika: Članovi redakcije s gđom Miladom Malinski (u sredini slike), kćeri inžinjera Rudolfa Jungmanna, jednog od najzaslužnijih za izgradnju Doma.


Što je autore navelo da napišu knjigu o Domu i kako je do toga došlo? Juraj Bahnik, suautor i predsjednik Češke besede Zagreb:„Svako malo sam u razgovorima načuo poneki novi zanimljivi fragment o prošlosti našeg Doma. To me je potaklo da istražim činjenice te na taj način popunim mozaik koji se nazirao.“

„Izdanje ove knjige je garancija češko-hrvatskih odnosa i perspektiva za budućnost. Prostorna, topla i lijepa palača Češkog narodnog doma bit će mjesto bogatog kulturnog života zagrebačkih Čeha i njihovih prijatelja“.

Marijan Lipovac, suautor i predsjednik Hrvatsko – češkog društva nam je rekao da je dom od svojih 75. Godina svog postojanja samo 18. Godina služio svojoj svrsi.

„Zato posvećujem ovu knjigu onim zagrebačkim Česima, članovima Češke besede Zagreb, kojima je bilo onemogućeno koristiti se ovim Domom“.
Hrvatski umjetnici, sopranistica Tihana Havelka – Tudaković i pijanist Vjekoslav Babić su skladbama čeških autora, Bedricha Smetane i Antonina Dvoraka uljepšali kraj večeri.

Alenka Štokić