VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 15844 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski

Prvi zajednički službeni posjet zagrebačkih Čeha Pragu
od 2. do 6. listopada 2006.

Zagrebački Česi oduševili Prag

Zlatni Prag i češke političke i kulturne institucije napokon su se početkom listopada mogli upoznati s bogatom tradicijom zagrebačkih Čeha i njihovim kulturno-umjetničkim, prosvjetnim i političkim životom. U posjetu Pragu od 2. do 6. listopada 2006. boravili su naime vodstvo i članovi Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba i Češke besede Zagreb, kao i predstavnici Grada Zagreba i Hrvatsko-češkog društva, ukupno 59 osoba. Radilo se o prvom organiziranom posjetu institucija češke manjine u Zagrebu koja se može pohvaliti svojom prisutnošću u hrvatskom glavnom gradu još od njegovih početaka, kao i dobrom organiziranošću. O tome svjedoče činjenice – Čeh je bio i prvi zagrebački biskup Duh iz 11. stoljeća, a zagrebačka Češka beseda koja kontinuirano djeluje od 1874. jedna je od najstarijih kulturno-prosvjetnih društava Čeha izvan matične zemlje.

Tijekom svih susreta u Pragu domaćine je ugodno iznenadilo koliko su zagrebački Česi i nakon nekoliko generacija uspjeli sačuvati svoj jezik i tradiciju.

Veliku pomoć u organizaciji puta dali su zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta ČR Karel Šplíchal, savjetnik u Ministarstvu kulture Miloslav Kučera, Jana Rychtová iz udruge Artama, kao i Franjo Vondraček iz turističke agencije Speranza koji je bio vođa puta. Put je vodio preko Slovenije i Austrije, a nakon ulaska u Češku prvo odredište bio je Telč, prekrasan grad pod zaštitom Unesca. U Prag se stiglo navečer, a drugi dan bio je posvećen obilasku gradskih znamenitosti i razgovoru s novinarom Češkog radia.

Trećeg dana, u srijedu, ljubitelji piva došli su na svoje – dio grupe posjetio je pivovaru Velké Popovice, dok je „politički dio“ imao službene razgovore u češkim institucijama. Delegaciju su činili Adolf Tomek, predsjednik Vijeća, Jarmila Kozak Marinković, dopredsjednica Vijeća i izvršna tajnica Češke besede Zagreb, tajnik Vijeća Jaromil Kubiček, predsjednik Češke besede Zagreb Zlatko Šoufek, dopredsjednica ČBZ Ivana Tichá, savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za ljudska i manjinska prava Željko Zaninović, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Zvonimir Kotarac i tajnik Marijan Lipovac, a u pratnji su bili i Božena Leš i Zvonimir Sviben iz Veleposlanstva RH u Pragu.

U Ministarstvu kulture ČR delegaciju je primio prvi zamjenik ministra František Formánek, kao i direktor Nacionalnog informacijskog i savjetodavnog centra za kulturu František Zborník koji je obećao pomoć u ostvarenju suradnje s nekim od čeških kulturno-umjetničkih društava. Osim razgovora, članovi delegacije imali su priliku obići i vrijednu galeriju slika i knjižnicu koje se nalaze u palači Ministarstva. U Čehoslovačkom zavodu za inozemstvo delegaciju je primio predsjednik Jaromír Šlápota. Iako ta ustanova uspješno surađuje sa Savezom Čeha, čiji dio je i Češka beseda Zagreb, zagrebačkim Česima omogućena je daljnja izravna suradnja jer se, po Šlápotinim riječima, radi o maloj, ustrajnoj grupi u velegradu koja ima svoje specifičnosti. Šlápota je obećao donirati tri računala za računalnu radionicu i jedan printer u boji.

Glavna tema razgovora u Ministarstvu vanjskih poslova bila je mogućnost osnutka Češkog centra u Zagrebu koji bi se nalazio na prvom katu Češkog narodnog doma. Direktor Odbora kulturnih odnosa češke nacionalne manjine Ministarstva vanjskih poslova ČR Zdeněk Lyčka kazao je da otvaranje takvog centra u Zagrebu za sada nije prioritet, ali obećao je pomoć da se to ipak ostvari.

U srijedu navečer svi sudionici puta posjetili su Narodno kazalište gdje su uživali u operi Prodaná nevěsta Bedřicha Smetane. U četvrtak ujutro slijedio je obilazak Senata ČR s kratkim boravkom na plenarnoj sjednici, a zatim Zastupničkog doma Parlamenta ČR. Članovi delegacije posjetili su Veleposlanstvo i sastali se s veleposlanikom Viktorom Brožom, a zatim su se uputili u Starogradsku vijećnicu gdje im je ukazana rijetka počast. Prvi zamjenik gradonačelnika Praga Jan Choděra srdačno je dočekao delegaciju s lancem oko vrata u svečanoj dvorani koju krase goleme slike: Jan Hus pred koncilom u Konstanci i Izbor Jiřía Podebradskog za kralja. Za razliku od milijuna praških turista koji se okupljaju pred Orlojem, zagrebački Česi imali su prigodu vidjeli kako čuveni sat izgleda sa unutarnje strane. Choděra je kratko ugostio članove delegacije u obližnjoj pivnici, zajedno s g. Šplíchalom koji je priznao da sve do tada nije znao da je osnivač Češke besede Zagreb Josef Václav Frič, iako je o njemu pisao radnju prije više desetljeća.

Navečer je na redu bilo predstavljanje kulturne djelatnosti Besede, odnosno mješovitog pjevačkog zbora Bohemia i folklorne skupine Jetelíček koji su pjesmama i plesovima nastupili u kazalištu Divadlo U Hasičů. U publici su uz g. Šplíchala i Kučeru bili i vodeći češki kroatist i prevoditelj Dušan Karpatský i poznati režiser Lordan Zafranović, a buran pljesak bio je najbolji znak koliko su zagrebački Česi oduševili prašku publiku. „Priredili ste nam predivan kulturni ali i domoljubni doživljaj“, ustvrdio je Kučera, a pohvale nisu krili ni poznati češki pijanisti Radomír i Helena Melmuka. Nakon programa druženje se nastavilo u salonu kazališta, uz češke i hrvatske pjesme te hrvatsko vino i specijalitete, tako da nije bilo lako rastati se s Pragom i poći kući.

Uspomene s prvog službenog posjeta institucija Čeha u Zagrebu Pragu ostat će svakako u trajnoj uspomeni, a uspomene će ostati i praškim domaćinima kojima su uručeni vrijedni darovi – knjige o Zagrebu, Češkoj besedi i biskupu Duhu, kao i stakleni ukras s grbovima Zagreba, Češke besede i Vijeća češke manjine.

Marijan Lipovac