VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 15842 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTI

Vijeće je po sedmi puta proslavilo svoj Dan

Od svojeg osnutka 11. srpnja 2003. godine, Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba, kao predstavničko tijelo pripadnika češke nacionalne manjine u Zagrebu, nastoji sa sa Češkom besedom Zagreb, udrugom građana, koja već od godine 1874 neprekidno brine o održanju češkog jezika, običaja i kulture , razvijati uspješnu i usuglašenu suradnju.Takova suradnja imala je i danas ima za cilj, što je moguće više doprinjeti češkoj manjinskoj zajednici u Gradu Zagrebu, njegovati spoznaju o našim korjenima, jednom riječju, zajednički skrbiti o češkom nacionalnom identitetu. Ali ne o identitetu, koji bi bio sam sebi svrha, identitetu, koji bi se zadovoljio samo održavanjem uspomena na naše korjene, nego o češkom identitetu, koji se ponosi time, što su generacije „običnih i znamenitih“ Čeha , koji su obitavali i djelovali u Zagrebu, još od 11. stoljeća, od razdoblja kada je u njemu djelovao prvi zagrebački biskup – Čeh, imenom Duh, sve do današnjih dana, posvetile Zagrebu svoja znanja, iskustvo, životne poglede, pošten i požrtvovan rad i tako dale svoj značajan doprinos razvoju Zagreba, ali koji tradiciju takovog života i djelovanja nastavlja aktivnim uključivanjem današnje generacija zagrebačkih Čeha u svakodnevni i društveni život hrvatske metropole.

Proslava Dana vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, koja se ove godine održala po sedmi puta dana 29. listopada, bila je u stvari proslava 14. listopada, koji si je Vijeće utvrdilo kao „svoj dan“ a ujedno je to bila proslava i sjećanje na taj datum i događaj iz godine 1874., kada je poznati češki domoljub, revolucionar i zagovaratelj češke samostalnosti, sa grupom Čeha doseljenih u Zagreb, osnovao Češku besedu Zagreb. Proslavu dana slavljenika već tradicionalno uveličavaju sekcije Besede, izvođenjem šarolikog kulturno-umjetničkog programa. Ove godine u njemu su učestvovali mješoviti pjevački zbor Bohemia, folklorne grupe Záhřebské sluníčko (Zagrebačko sunašce) i Jetelíček (Djetelina) i po prvi puta grupa Polka, koja njeguje tradiciju društvenih plesova. Po intoniranju hrvatske himne i hime češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj u popunjenoj velikoj dvorani Češkog narodnog doma, program je zanalački vodila gospođa Jarmila Kozak.
Na početku programa uputila je u ime slavljenika pozdrave uvaženim, dragim i

doista brojnim prisutni gostima: gradonačelniku Milanu Bandiću s grupom suradnika (na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukučević), zastupnici za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Zdenki Čuhnil, zamjeniku veleposlanika Češke republike u RH Josipu Zrzaveckom, zamjenici predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjani Holjevac, zamjenici predstojnika Ureda za nacionalne manjine Vlade RH Bahriji Sejfić, zamjeniku predsjednika Saveza Čeha u RH Jaroslavu Vojti, Irinki Vidović zamjenici predsjednika Koordinacije vijeća i predstavnia češke nacionalne manjine u RH, prisutnim članovima Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba, Miroslavu Křepeli zamjeniku predsjednika Hrvatsko-češkog društva, posebnim gostima i svim prisutnima.

Predsjenik slavljenika Adolf Tomek, u svojem je nadahnutom izlaganju dao presjek cjelokupne djelatnosti Vijeća u protekla dva četverogodišnja mandatna razdoblja. Posebno se zahvalio na dosadašnoj suradnji Češkoj besedi Zagreb, zastupnici Čuhnil, Savjetu za nacionalne manjine i Uredu za nacionalne manjine Vlade Rh i gradonačelniku Bandiću.

Naglasio je činjenicu, da je zahvaljujući okruglom stolu „Popis stanovništva Republike Hrvatske i predstojeći izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina i Hrvatski Sabor godine 2011. i njihov zbnačaj za budućnost češke nacionalne manjine u Gradu Zagrebu“, u organizaciji Vijeća i Besede 16. ožujka 2011. uz učeške vodećih ličnosti iz života nacionalnih manjina Hrvatske i Zageba, došlo do povećanja broja evidentiranih Čeha u popisu birača u Gradu Zagrebu prilikom posljednih izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, koje su održane 10. srpnja 2011. godine, za 10,6% ( godine 2003 bilo ih je 652, godine 2011 721)

Izrazio je također optimizam, da će takav trend porasta broja Čeha Gradu Zagrebu također biti vidljiv u rezultatima popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj, koji se održao u proljeće ove godine. Uslijedili su pozdravi svih značajnih gostiju, koji su mimo prigodnih kurtoaznih riječi sadržavali zaista krasne ocjene dosadašnje aktivnosti Vijeća i suradnje s Češkom besedom Zagreb.

Kulturno umjetnički program bio je na visokom nivou i svjedočio je o sustavnoj i uspješnoj aktivnosti Besede. Izložbeni panoi s brojnim fotografijama ukrašavali su prostor velike dvorane i zorno svjedočili o bogatoj aktivnosti Vijeća i proteklom razdoblju. Nakon programa se zbor Bohemia oprostio sa svojom dugogodišnjom dirigenticom gospođom Vlastom Faist Maras. Predsjedik Vijeća A.Tomek, predsjednik Upravnog odbora ČBZ J. Bahnik i aktualni dirigent zbora D. Marić predali su joj prigodni album s fodografija, koje svjedoče o proteklom 10 godišnjem radu zbora , priznanje i kiticu cvijeća.

Čitavu proslavu su pomno zabilježile kamere Nezavisne televizije, televizije Z1, redakcije emisije za nacionalne manjine „Prizma“ HRT, te kamera Ivana Milera i oštro oko fotografa Tigrana Ilića, članova Češke besede Zagreb. Posebnoj atmosferi cjelokupne proslave pridonijelo je i uspješno premijerno izvođenje zbora Bohemia poznate melodije „Proč bychom se netěšili“ ( Zašto da se ne veselimo) iz svjetski poznate češke opere B. Smetane „Prodaná nevěsta“.

Zaključno, što drugo nego reći, da mi, zagrebački Česi, zaista imamo razloga veseliti se i biti zadovoljni, što je život naše manjinske zajednice tako uspješan, što su aktivnosti Besede i Vijeća tako bogate i što nas naš rad istinski veseli. Zahvalni smo Gradu Zagrebu i našoj novoj domovini Republici Hrvatskoj, što nam našu aktivnost omogućava, te je politički i materijalno podupire. Večer slavlja nastavili su učesnici programa i publika u zajedničkom ozračju radosti i zadovoljstva na prigodnom domjenku, koji je priređen u prostoru Češkog kulturno-gospodarskog centra „Josef Václav Frič“ na I. katu našeg Češkog narodnog doma.

Jaromil Kubiček
HRVATSKI RADIO 1. PROGRAM
Redakcija Glas Hrvatske
Emisija: MULTIKULTURA – emitirano 28.10.2011.
Novinar: Željka Mandić
Izjava : Adolfa Tomeka – predsjednika Vijeća
u povodu obilježavanja Dana Vijeća
češke nacionalne manjine Grada Zagreba 29.10.2011.


Program proslave dana vijeća Češke nacionalne manjine Grada Zagreba