VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 9983 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTI


VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA

NAKON LJETNOG ODMORA


Kakav je bio rujan? Što se Vijeća tiče, to je zaista bio mjesec pun događaja u kojemu je trebalo privesti kraju nekoliko važnih poduhvata. Kao prvo, to je bio put u Prag, zatim predstavljanje knjige „Češki narodni dom u Zagrebu“ te proslava Dana Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba.

PRAG 27.9. – 30. 9. 2012.

Na ovo putovanje su krenuli članovi Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, članovi sekcija Češke besede Zagreb i delegacija gradske četvrti Trešnjevke sjever. Putovanju su se priključili i predsjednik Hrvatsko-češkog društva, Marijan Lipovac te Predstavnik češke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Franjo Vondraček. Svi su se radovali susretu i druženju s predstavnicima gradske četvrti Prag 4. Doista smo se imali i čemu radovati. Prije svega, želimo se zahvaliti za izvrstan smještaj, pri čemu najveća zasluga pripada predsjedniku Komisije za inozemne odnose Gradske četvrti Prag 4, g. Karlu Šplichal i njegovu sinu.


Možete i sami pogledati gdje smo bili smješteni: http://www.domyno.cz

Koncem lipnja 2011 godine, pri posjetu Hrvatskoj, predstavnici GČ Prag 4 su započeli suradnju s češkom manjinom u Zagrebu. Već tada su izrazili želju za suradnjom s jedinicom lokalne samouprave kao što je Trešnjevka sjever. Iste godine uputili su prijedlog suradnje na kulturnom, gospodarskom i komunalnom području. Prijedlog je bio objeručke prihvaćen. Zbog različitosti u ovlastima kompetencije dviju jedinica lokalne samouprave put ka savladavanju svih prepreka nije bio lak ali je na koncu završio svečanim potpisivanjem Sporazuma o prijateljskim odnosima između gradske četvrti Prag 4 i zagrebačke četvrti Trešnjevka sjever. Zasluga za realizaciju ovog Sporazuma pripada i predsjednicima ČBZ i VČNM GZ.

Svečano potpisivanje Sporazuma u povijesnoj Nuselskoj vijećnici 28.rujna 2012.Sporazum su potpisali: predsjednik GČ Trešnjevka sjever g. Željko Sladović i zamjenik gradonačelnika Jiri Bodenlos s predsjednikom Komisije za inozemne odnose GČ Prag 4 Karelom Šplichalom. Na obostranu radost ovim potpisom se otvorilo široko polje mogućnosti suradnje i komunikacije.

Nakon oficijelnog dijela programa članovima sekcija Češke besede Zagreb se ukazala mogućnost nastupiti i predstaviti se češkim građanima pri Svetovaclavskim svečanostima u Centralnom parku, Prag 4, u programu Seniorskih igara. Nakon nastupa nastupilo je druženje s domaćinima koji su bili iskreno ganuti nastupom.

Mješoviti pjevački zbor „Bohemia“ i folklorna skupina „Záhřebské sluníčko“ u Centralnom parku Prag 4

Slijedećeg dana nastupili smo na Svetovaclavskim svečanostima Na Jezerce, Prag 4.
Obje sekcije su dostojno predstavile ČBZ, te zaslužile veliki pljesak.Neposredno prije oba nastupa, domaćini su nas ljubazno predstavili te omogućili našim predsjednicima (predsjedniku J. Kubičeku iz Vijeća i predsjedniku J. Bahniku iz Besede) da domaćem građanstvu kažu par riječi o našoj češkoj manjini u Zagrebu.

Istovremeno, u Pragu se odvijao 6. Međunarodni festival Čeha u inozemstvu kojem smo se pridružili u poslijepodnevnom terminu (izvan natjecateljske konkurencije) 29. 9. 2012. u Říčanima. Bez obzira na ružno vrijeme naši nastupi su bili veoma uspješni.

Posljednji dan našeg boravka od jutra je bio raspjevan. Pridružili smo se povorci na Hradčanima. Najprije se pjevalo u Toskanskoj palači pa ispred Nadbiskupske palače gdje nas je nadbiskup Diminik Duka blagoslovio na putu kući. Kod kipa T. G. Masaryka smo svi zajedno zapjevali njegovu omiljenu pjesmu „Ach synku, synku“ . Svečanom završetku festivala su se pridružili Ministar vanjskih poslova, Karel Schwarzenberg i povjerenik za Čehe u inozemstvu, Stanislav Kazecky. Tom prilikom zahvalili su se učesnicima iz cijelog svijeta na dolasku i iskazivanju rodoljubnih osjećaja.