VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 9949 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTI

Konstituirano je Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba za mandatno razdoblje 2011.-2015.

Na poziv gradonačelnika Milana Bandića sastala su se 7. rujna 2011. u prostorima Gradskog poglavarstva 22 člana Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba (VČNM GZ), od ukupno 25 izabranih na izborima, koji su se održali u nedjelju 10. srpnja 2011., kako bi nazočili konstituirajućoj sjednici Vijeća za mandatno razdoblje 2011.-2015. godina.

U prisutnosti zamjenika veleposlanika Češke republike u Republici Hrvatskoj Josefa Zrzaveckog, gradonačelnik Bandić je čestitao izabranim članovima i biranim je riječima rezimirao,te vrlo pozitivno ocijeno bogatu aktivnost Češke besede Zagreb (ČBZ) i Vijeća u kulturnom, prosvjetnom i društvenom životu Grada Zagreba kao i značajan doprinost češke nacionalne zajednice Zagreba cjelokupnom razvoju Grada Zagreba od njegovog osnutka do naših dana.

U nastavku sjednice, pod vodstvom zamjenice gradonačelnika Jelene Vukičević Pavičić, prihvaćen je prijedlog dnevnog reda ove konstituirajuće sjednice i time su bile stvorene pretpostavke, da daljnjem tijeku sastanka, sukladno članku 67. Zakona o izborima članova

predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, sve do izbora novog predsjednika Vijeća, predsjeda najstariji član gospodin Bohumil Bernašek. Na početku vođenja sastanka, gospodin Bernašek se ukratko osvrnuo na uspješnu aktivnost Vijeća tijekom dvaju prethodnih mandata od 2003. godine (suorga-nizacija s Češkom besedom Zagreb posjeta zagrebačkih pripadnika češke manjine Pragu godine 2006.

i 2010., izdavačka djelatnost i produkcija filma o zagrebačkim Česima), naglasio je činjenicu, da je vrlo složna i usuglašena suradnja Vijeća i Besede u proteklom osmogodišnjem razdoblju dokazala, da su ove dvije institucije zajednički obogatile život češke manjinske zajednice Zagreba i doprinijele afirmaciji njezinog značaja i položaja među građanima Grada Zagreba.. Jedan od dokaza takove suradnje je također povećanje broja registriranih pripadnika češke nacionalne manjine u popisu birača Zagreba..

Za ovogodišnje izbore za članove VČNM GZ bilo je registrirano 721 birača češke nacionalne manjine, što u odnosu na broj od 652 birača registriranih za izbore održane 2007. godine, predstavlja povećanje od 10,6%. Ovakovo stanje zasigurno je posljedica dobro organizirane i vremenski usklađene predizborne kampanje, koja je započela 16. ožujka 2011. godine organiziranjem okruglog stola na temu "Popis stanovništva Republike Hrvatske i predstojeći izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina i Hrvatski sabor godine 2011. i njihov značaj za budućnost češke nacionalne manjine u Gradu Zagrebu" a završila izdavanjem biltena VČNM GZ "INFORMATOR-IZBORI 2011" i njegovom distribucijom u organizaciji ČBZ na adresu svakog upisanog u popis birača češke nacionalne manjine u Zagrebu, neposredno prije termina izbora.

U nastavku sjednice na prijelog mandatno–imunitetne komisije potvrđeni su mandati 25 novoizbranih članova u VČN GZ a izborna komisija je nadzirala tijek provedbe tajnog postupka izbora predsjednika i zamjenika predsjednika Vijeća. Za predsjednika Vijeća ponovo je izabran gospodin Adolf Tomek a zamjenika predsjednika gospodin Juraj Bahnik. Javnim glasovanjem, na prijedlog predsjednika Adolfa Tomeka, u Predsjedništvo vijeća izabrani su: Adolf Tomek, Juraj Bahnik, Bohumil Bernašek, Jarmila Kozak Marinković i Jaromil Kubiček. Također su izabrane četiri komisije Vijeća: za financije, program rada, suradnju s ostalim udrugama i vijećima i za informiranje.