VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 9979 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTI

PROSLAVA DANA VIJEĆA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE
GRADA ZAGREBA 2012.


U subotu 20. listopada u Češkom narodnom domu slavila su se dva značajna događaja.

Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba je po osmi puta slavilo svoj dan a naš Češki narodni dom je bilježio svoju 75. godišnjicu.

Povodom tih proslava svojim dolaskom nam je ukazao čast predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Prilikom neformalnog susreta uz šalicu kave s predstavnicima Vijeća i Besede, te drugim važnim gostima, Predsjednik se upisao u Spomen knjigu Češke besede Zagreb iz 1879. godine.


U pozdravnom govoru, predsjednik Vijeća Jaromil Kubiček zahvalio se svim institucijama i partnerima na uspješnoj i prijateljskoj suradnji. Posebno se zahvalio Gradu Zagrebu na potpori i suradnji u ovim teškim vremenima recesije. Naravno da nije zaboravio zahvaliti Hrvatskoj i Češkoj, zastupnicima u Hrvatskom saboru u sadašnjem i prošlom mandatu kao i koordinacijama nacionalnih manjina u RH te medijima. Nije zaboravio niti jednog od partnera u vremenu devetogodišnjeg postojanja Vijeća.

Također je iskoristio priliku kako bi pripomenuo najvažnija ostvarenja Vijeća:

• svake godine sufinancira edukativno putovanje djece Češke dopunske škole u
  Češku republiku

• sufinancira putovanja u Češku republiku za članove Vijeća i Besede

• od 2006.god. je izdalo 4 knjige a 2009. god. je snimilo dokumentarni film

• i što je najvažnije, u svakodnevnom je kontaktu s Češkom besedom Zagreb što znači da   je u potpunosti uključeno u naš manjinski život


Predsjednik Češke besede Zagreb Juraj Bahnik je pozdravio prisutne u Češkom narodnom domu i izrazio veselje što bezrezervno može reći da su Česi uključeni u život grada Zagreba još od vremena biskupa Ducha do današnjih dana. O tome svjedoči podrška mnogih prijatelja, podrška mjesne samouprave a također i odaziv publike kao što je to večerašnji slučaj.


Svojom prisutnošću su nam ukazali čast i sljedeći gosti: Nj. e. Martin Košatka sa suprugom, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gđa. Jelena Pavičić Vukičević, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba g. Davor Bernardić, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru g. Vladimir Bilek, predsjednica Saveza Čeha u RH gđa Leonora Janota, predsjednik Hrvatsko – češkog društva g. Marijan Lipovac.

Svaki od govornika je rekao nešto o bogatoj isprepletenosti života Čeha i Hrvata u Zagrebu i još k tome su naveli nekoliko imena poznatih osoba. U vrlo zanimljivom govoru predsjednik Ivo Josipović je istaknuo značaj zagrebačkih Čeha. Nije zaboravio spomenuti ulogu Čeha u borbi za slobodu u Domovinskom ratu. Na kraju je spomenuo da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju naše zemlje biti još bliže i upravo zato bismo trebali biti ustrajni u očuvanju našeg materinjeg jezika posebice kod djece.

Predsjednku Ivi Josipoviću je svečano uručeno Počasno članstvo Češke besede Zagreb.

Nakon toga uslijedio je kulturni program u kojem su se s velkim uspjehom predstavile skupine Češke besede Zagreb.


Osim naših domaćih skupina u programu su nastupili Lidija Orešković Dvorski, sopran i Kristina Beck Kukavčić, mezzosopran uz klavirsku pratnju Krešimira Popovića. Izveli su Češke duete od Antonína Dvořaka.Osobit sjaj svečanom programu dali su naši mladi voditelji Maja Burger i Josip Bešta.

Nakon programa je uslijedio domjenak kojeg su upotpunili kolači naših vrijednih članica.
Alenka Štokić