VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 7193 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTI

Zagrebački Česi obilježili su Svjetski dan knjige i autorskih pravaPovodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, pod nazivom Noć knjige, pjevački zbor Češke besede Zagreb Bohemia nastupio je u srijedu 23. travnja u zagrebačkoj knjižnici Staglišće, svojim glazbeno – literarnim programom. Noć knjige u spomenutoj knjižnici otvorila je koordinatorica knjižnice gđa. Vesna Škrlin. Vjerne čitatelje i posjetioce knjižnice u ime Češke besede Zagreb i zbora pozdravila je gđa. Alenka Štokić, koja je ujedno i vodila ovaj program.
Gospodin Juraj Bahnik, predsjednik Češke besede Zagreb upoznao je prisutne s poviješću i dugogodišnjim djelovanjem udruge.
Iz svog repertoara zbor je zapjevao nekoliko čeških i nekoliko hrvatskih pjesama koje su se vrlo vješto ispreplitale sa stihovima hrvatskih pisaca, također u izvedbi članova zbora. Nisu nedostajali ni primjerci češkog stvaralaštva, kao što su stihovi Jaroslava Vrchlickog i dječja proza Božene Nemcove.

O izdavačkoj djelatnosti Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba govorio je Jaromil Kubiček, predsjednik Vijeća. Primjerci svih pet naslova koji su izašli u nakladi Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba mogli su se prolistati na licu mjesta. Posljednji naslov, Tradicija i običaji zagrebačkih Čeha, predstavila je autorica Jarmila Kozak Marinković osobno. Za ovu priliku na stolu su bila izložena neka od tradicional-nih jela opisanih u knjizi a pri prikazu nekoliko narodnih običaja pomogli su joj učenici Češke dopunske škole Češke besede Zagreb.


Večer je završila ugodnim druženjem uz čašu dobrog Staročeškog piva ili čašicu Becherovke. Članovi zbora „Bohemia“ predstavili su se prisutnoj publici ne samo kao dobri pjevači, nego i kao uspješni interpretatori odabranih stihova i proze. Iako nam je nedostajao naš dragi dirigent Domagoj Marić, svoj zadatak smo zaista ozbiljno shvatili i to što nam je umjesto njega dirigirala Eva Houser , to nitko osim nas nije primijetio. Nakon programa, koji je trajao sat i pol, uslijedilo je zajedničko druženje, nakon kojeg smo otišli kući ispunjeni lijepim, novim doživljajima.

Eva Houser/Alenka Štokić