VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 9980 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTI

OBILJEŽAVANJE 10. GODIŠNJICE OSNUTKA VIJEĆA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA

Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba obilježilo je desetu godišnjicu svojeg postojanja organiziranjem triju manifestacija u razdoblju od 15. do 19. listopada 2013 : tribine pod naslovom Jezik u jeziku u suradnji sa Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, prikazivanjem filma Česi Zagrebu – Zagreb Česima, te svečanom Akademijom 19. listopada 2013.

JEZIČNA RAZNOLIKOST

Prvi događaj odigrao se 15. listopada u večernjim satima u Društvu hrvatskih književnika u okviru projekta Jezična raznolikost , kao tribina Jezik u jeziku,.

U sklopu obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju Koordinacija nacionalnih manjina Grada Zagreba uvrstila je ovaj projekt u svoj program rada za 2013. godinu. Projekt je pokrenut još u svibnju a zadatak mu je upoznati Zagrepčane i ostale zainteresirane s načinima očuvanja manjinskog i jezičnog identiteta. Tribinu o češkom jeziku otvorio je predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, g. Jaromil Kubiček, sažetom prezentacijom o radu Vijeća i njenom doprinosu u očuvanju jezika . Nakon toga slijedilo je interesantno izlaganje profesora geografije daruvarske gimnazije, Ivana Horyne o demografiji Čeha u Hrvatskoj. Govorio je i o doprinosu doseljenih Čeha na kulturu i gospodarstvo ovdašnjeg stanovništva. Predsjednica Saveza Čeha i ravnateljica Jednote, Libuše Stranjik govorila je o češkom jeziku i njegovim značajkama. Istaknula je razlike i sličnosti hrvatskog i češkog jezika, te kako su češki dijalekti utjecali na govor Čeha na našim prostorima. O broju učenika i nastavi češkog jezika u Dopunskoj školi Češke besede Zagreb, koja ove godine obilježava 90. godišnjicu svog postojanja, govorila je učiteljica Češke dopunske škole ČBZ, Maja Burger. O studiju bohemistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu govorio je profesor Alen Novosad. Prisutne je zaintrigirao hipotetičkim pitanjem - zašto se ponekad sramimo –ustučavamo u javnosti pričati češki. Da li to možda znači da pripadici češke nacionalne manjine nisu dovoljno nacionalno osviješteni? Dobro raspoloženje publike potaknuo je primjerima takozvanih "lažnih prijatelja ". Radi se o riječima koje na oba jezika zvuče jednako ali imaju različito značenje. Spomenuo je nekoliko šaljivih primjera. Voditeljica tribine Ana Vasung iskoristila je spomenute primjere i zahvalila predavačima i prisutnima za "úžasný večer" što na češkom znači prekrasno veče.


Alenka Štokić

FILM ČESI ZAGREBU – ZAGREB ČESIMA

Već sljedeće večeri, 16. listopada, u velikoj dvorani Češkog narodnog doma uslijedilo je prikazivanje filma Česi Zagrebu – Zagreb Česima. Film je snimljen prema istoimenoj knjizi autora Marijana Lipovca i Franje Vondračka pod pokroviteljstvom Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba 2009. godine, prilikom obilježavanja 135. obljetnice Češke besede Zagreb. Postoje dvije verzije filma - hrvatska s titlovima i sinkronizirana češka verzija filma. Svojim dolaskom prikazivanje filma uveličali su: veleposlanik Češke republike u Zagrebu nj.e. Martin Košatka, režiserka filma Mira Wolf, snimatelj i direktor fotografije Miljenko Bolanča i predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac. U kratkom obraćanju predsjednik Vijeća Jaromil Kubiček evocirao je događaje vezane uz snimanje filma. Tom prilikom autorima je zahvalio na izuzetno nadahnutom i profesionalno snimljenom filmu. Izrazio je također zadovoljstvo, što je Vijeće imalo mogućnosti i financijska sredstva za realizaciju ovog filma, koji je otkrio i ovjekovječio mnoge bitne povijesne činjenice iz života zagrebačkih Čeha za buduće naraštaje. U publici su zapažena mnoga nova lica, koja je film očigledno zaokupio.


Alenka Štokić

AKADEMIJA U POVODU 10. GODIŠNJICE OSNUTKA VIJEĆA - svečanost svih zagrebačkih Čeha i njihovih prijatelja

U Češkom narodnom domu u Zagrebu, 19. listopada, proslavljeno je deset godina djelovanja Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba. Na proslavu su došli brojni gosti, sve skupine Češke besede Zagreb predstavile su svoj rad dojmljivim kulturnim programom.

Nakon himni, koje je otpjevao zbor zagrebačke Besede Bohemia, predsjednik Vijeća , Jaromil Kubiček je izjavio, da je Dan Vijeća ujedno i dan svih zagrebačkih Čeha i njihovih prijatelja, kojeg slavimo 14. listopada, na dan osnivanja Češke besede Zagreb. Prisjetio se desetogodišnjeg djelovanja Vijeća. Nakon prisutnih problema na početku djelovanja novoosnovanih vijeća i predstavnika isti su otklonjeni osnivanjem Koordinacije vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba, te je omogućeno oživotvorenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

U proteklih deset godina na čelu Vijeća izmjenjivali su se g. Adolf Tomek i g. Jaromil Kubiček. Među značajnije poduhvate Vijeća ubrajaju se podrška Češkoj dopunskoj školi pri učenju češkog jezika i kulture te izdavačka djelatnost ovih publikacija: Biskup Duh, Černa hodinka Jana Buriana, dvije verzije knjiga i dokumentarnog filma Česi Zagrebu – Zagreb Česima, te knjiga Češki narodni dom u Zagrebu. U pripremi je još jedna publikacija. Na kraju je istaknuo, da Grad Zagreb zbog svojeg aktivnog odnosa prema nacionalnim manjinama može poslužiti kao pozitivan primjer svim ostalim jedinicama samouprave, te da je zahvaljujući takovom odnosu i djelatnost zagrebačkih Čeha u stalnom usponu.

Jujaj Bahnik, predsjednik ČBZ, uputio je čestitke povodom desete godišnjice i ujedno pozdravio prisutne u ime Saveza Čeha u RH i u ime Češke besede Zagreb. Izrazio je zadovoljstvo time što Beseda i Vijeće djeluju pod jednim krovom i slave godišnjicu zajedno. Beseda naime slavi 90. godišnjicu Češke dopunske škole i 100. godišnjicu udruge Češki iseljenik, koja je kasnije preimenovana u Čehoslovačku općinu. Marijan Lipovac iz Hrvatsko-češkog društva je pripomenuo, da je zagrebačka Beseda najstarija manjinska udruga u Zagrebu i najstarija udruga sunarodnjaka u Europi. Zoltan Balaž Piri, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, skrenuo je pažnju na posljednji popis stanovništva, koji je ujedno bio i mali test uspješnosti rada manjina. Unatoč asimilaciji, broj pripadnika manjina u gradu se nije smanjio. Elizabeta Knorr uputila je čestitke u ime gradonačelnika i pohvalila ustrajnost i entuzijazam zagrebačkih Čeha.

Zamjenik veleposlanika Češke republike u Zagrebu, Josef Zrzavecky pozdravio je prisutne u ime nj.e. veleposlanika Martina Košatke i u ime novoimenovanog povjerenika Ministarstva vanjskih poslova Češke republike g. Karla Kühnla. Govorio je o češko-hrvatskim odnosima s obzirom na ulazak Hrvatske u EU, kako će to pojednostaviti realizaciju studija na europskim visokim učilištima te mogućnost zaposlenja u zemljama članicama EU. Zastupnik u Hrvatskom saboru g. Vladimir Bilek prenio je pozdrave gradonačelnika Daruvara, zahvalio Zagrebu za podršku ostalim češkim vijećima, pohvalio suradnju Grada Zagreba s Vijećem te suradnju Vijeća s Besedom.

U kulturnom programu svoja dostignuća predstavile su sve skupine Češke besede Zagreb: mješoviti pjevački zbor Bohemia, mlađa i srednja skupina Zagrebačko sunašce, učenici dopunske škole s pjesmama i recitacijama, lijepim plesovima folklorna skupina Jeteliček, skupina društvenih plesova Polka te vokalni trio Lipa. Nakon programa, voditeljice Maja Burger i Gabriela Vazler, pozvale su goste na prvi kat u kulturni centar J. V. Frič na prigodan domjenak. Subotnje zagrebačko veče bilo je uspješan iskorak Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba u drugo desetljeće njegovog djelovanja.

GOSTI:
Zastupnik u Hrvatskom saboru g. Vladimir Bilek, zamjenik veleposlanika ČR u Zagrebu g. Jozef Zrzavecky, potpredsjednici Gradske skupštine Grada Zagreba gđa. Vesna Sudar i g. Davor Bernardić, voditeljica gradske službe za ljudska prava i ravnopravnost spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva gđa. Elizabeta Knorr, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika NM GZ Zoltan Balaž-Piri, predsjednica Vijeća češke manjine Sisačko-moslavačke županije gđa. Irinka Vidović, predsjednik Hrvatsko-češkog društva g. Marijan Lipovac, bivši saborski zastupnik Siniša Njegovan Starek, predsjednik Češke besede Zagreb i zamjenik predsjednice Saveza Čeha u RH g. Juraj Bahnik, bivši hrvatski veleposlanik u Pragu g. Zlatko Stahuljak i drugi. Željko Podsednik


Alenka Štokić