VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 9967 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTI

U Daruvaru je 14. veljače 2013. osnovana Koordinacija vijeća
i predstavnika češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj


Nakon višemjesečnih aktivnosti šesteročlana radna grupa, koju su sačinjavali predstavnici četiriju reginalnih vijeća češke nacionalne manjine ( Josip Herout, Damir Malina, Irinka Vidović, Jaroslav Vozáb, Jaromil Kubíček i Juraj Bahník) u suradnji sa zastupnikom za češku i slovaču nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimirom Bilekomi nadležnim uredom Ministarstva uprave, zgotovili su tijekom siječnja 2013. godine svu potrebnu dokumentaciju za konstituiranje Koordinacije vijeća i predstavnika češke nacionalne nanjine u Republici Hrvatskoj. Dokumentaciju ( Sporazum o osnivanju Koordinacije, Statut Koordinacije ) je bilo nužno uskladiti, kako s Ustavnim zakonom o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( NN 80/2010), tako i s odredbama Zakona o registru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina na nivou Republike Hrvatske(NN 80/2011), prema kojima je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina na nivou Republike Hrvatske u svojem trećem mandatu po prvi puta dobila pravnu osobnost. Temeljem Sporazuma o osnivanju, Koordinaciju češke nacionalne manjine(ČNM) osnivaju četiri županijska-regionalna vijeća i predstavnici ČNM iz četiri županije-jedinice regionalne samouprave, u kojima će vijeća imati po dva predstavnika. Sukladno navedenom, Koordinaciju će činiti ukupno 12 članova. Sjedište Koordinacije će biti u Daruvaru. Zahvaljujući svojem novom pravnom statusu, Koordinacija je postala, zajedno sa Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj i zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu, jednim od „triju bitnih oslonaca“ na kojima će se temeljiti razvoj svekolike kulturno-prosvjetne i društvene aktivnosti češke manjinske zajednice u Republici Hrvatskoj.

14. veljače 2013. u vestibulu Saveza Čeha u Daruvaru, u svečanom ozračju i uz prisutnost uvaženih gostiju- zastupnika Vladimira Bíleka, predsjednice Saveza Čeha u RH Leonore Janota, gradonačelnika grada Daruvara Dalibora Rohlika, predstojnika ureda župana Bjelovarsko-bilogorske županije Dalibora Jurine i načelnika Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu uprave Ljubomira Mikića, bio je verificiran mandat članovima Koordinacije, potpisan Sporazum o osnivanju i prihvaćen Statut koordinacije. Tim činom bila je i formalno osnovana Koordinacija vijeća i predstavnika češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Uslijedili su tajni izbori, na kojima su jednoglasno izabrani za predsjednika Koordinacije Damir Malina (iz Vijeća ČNM Bjelovarsko-bilogorske županije ) a za zamjenika predsjednika Jaromil Kubiček ( iz Vijeća ČNM Grada Zgreba).
U pozdravnim govorima gosti su zaželjeli Koordinaciji mnogo uspjeha u budućem radu. U svojim istupima predsjednik Koordinacije Malina, zamjenik predsjednika Kubiček, zastupnik Bilek i predsjednica Saveza Janotova vrlo su se nadahnuto i afirmativno izrazili o značaju Koordinacije i najavili uspješnu međusobnu suradnju.
Poželimo svima mnogo uspjeha u obećanoj suradnji, koja će imati kao svoj prvenstveni zadatak razvoj svekolike aktivnosti pripadnika češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Jaromil Kubiček