VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 9973 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTIDAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA


Kad su zagrebački vrtlari, Franjo Jeřabek i Franjo Křepela uređivali središnji gradski park Zrinjevac, zasigurno nisu slutili, da će u njemu nakon tolikih godina zazvučati češka pjesma uz pratnju hrvatskog puhačkog orkestra.

Upravo to se i dogodilo u nedjelju 14. lipnja, na Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba. Među inim nacionalnim manjinama, uspješno se predstavila i češka nacionalna manjina. Za to su se pobrinuli Vijeće češke nacionalne manjine GZ i Češka beseda Zagreb.

Program je započeo kratkim obraćanjem predsjednika Koordinacije Zoltana Balaž- Piri i gradonačelnika Milana Bandića. Slijedila je revija u nošnjama nacionalnih manjina. Češku kyjovsku nošnju su odjenuli Lidija Mutka i Oto Kolaček. Zatim je mješoviti pjevački zbor ČBZ zapjevao a capella dvije pjesme pod ravnanjem dirigenta Domagoja Marića. Oduševljenje publike su izazvale slijedeće dvije pjesme, koje je zbor zapjevao uz pratnju puhačkog orkestra ZET-a kojim dirigira Hrvoje Pintarić. Zaslugom zagrebačkih Čeha, spojila su se dva velika imena zagrebačke kulturne tradicije.

Na štandu su za posjetitelje bile pripremljene knjige i drugi tiskani materijali o zagrebačkim Česima iz publikacije Vijeća i Besede i na dar crvena licitarska srca s natpisom Česi Zagrebu- Zagreb Česima. Najveći interes posjetitelji su iskazali za češko pivo i kobasice. Atmosfera je bila izvrsna, svi su bili zadovoljni a oko štanda je bilo neprestano mnogo ljudi.
Za uspješnu provedbu ovog događaja možemo zahvaliti svim učesnicima a posebno ekipi uz štand: Vlatka Šnobl, Morena Ulrich, Miroslav Horina, Dražen Machaček i Vjekoslav Bukač, fotografirao Jan Kolaček.
Alenka Štokić
DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA
14.6.2015. NA ZRINJEVCU s početkom u 10h


Na središnjem gradskom trgu Zrinjevac u prigodnom kulturno-umjetničkom programu,
predstavit će se sve nacionalne manjne grada Zagreba.

Tom prilikom, češku nacionalnu manjinu predstavit će:

Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba i Češka beseda Zagreb.

Na samom početku programa, nastupiti će, mješoviti pjevački zbor Češke besede Zagreb BOHEMIA u suradnji s puhačkim orkestrom ZET-a Na štandu češke manjine bit će izloženi tiskani mterijali o djelatnostima češke manjine u Zagrebu a uz malu degustaciju točiti će se i češko pivo.

Vidimo se na Zrinjevcu !!