VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
VIJEĆE ČEŠKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA
 Posjeta: 9985 
 od 01.02.2007.
Česky
Hrvatski
  ARHIVA AKTUALNOSTI

Vijeće češke nacionalne manjine izdalo je svoj četvrti naslov

Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba se 12. prosinca u kulturno-gospodarskom centru J. V. Frič pohvalilo se izdanjem svojeg četvrtog naslova. Radi se o knjizi autorice Jarmile Kozak Marinković " Tradicija i običaji zagrebačkih Čeha " (Tradice a lidové zvyky záhřebských Čechů").
Svečana atmosfera večeri započela je zvukovima Smetanine Vltave, dok su se istovremeno na platnu izmjenjivali videoprizori s temama iz naše češke pradomovine. Nakon toga je zbor Češke besede Zagreb Bohemia zapjevao domoljubnu pjesmu. Sve je podsjećalo na to, da su ovdje Česi, koji su ponosni na svoje porijeklo i koji na njega ne zaboravljaju. Ovom mišlju vodila se i autorica knjige, koja je prvi dio knjige posvetila tradicionalnim običajima zagrebačkih Čeha, upravo tim redosljedom, kako ga i tijekom kalendarske godine obilježavaju. Drugi dio knjige čine kulinarski recepti. I prvi i drugi dio knjige bogato su opremljeni fotografijama.

Prema riječima glavne urednice, dr.sc. Agneze Szabo, predstavljena knjiga je svjedočanstvo bogate češke tradicije, koja se u ovdašnjih Čeha duboko ukorijenila, te su je uspjeli sačuvati i u novoj domovini Hrvatskoj. O položaju pripadnika češke nacionalne manjine u Zagrebu i o načinima očuvanja nacionalnog identiteta govorio je predsjednik Vijeća g. Jaromil Kubiček. Izdavanjem ove knjige-monografije Vijeće je dalo svoj doprinos očuvanju tradicije i običaja zagrebačkih Čeha.Redakční rada: Dr.Agneza Szabová, Jaromil Kubiček, Juraj Bahnik, Adolf Tomek, Alenka Štokićová

Učenici Češke dopunske škole Češke besede Zagreb, odjeveni u narodne nošnje prikazom nekoliko običaja opisanih u spomenutoj knjizi unijeli su živost cjelovečer-njem predstavljanju knjige.
Na kraju programa prof. Domagoj Marić, Dalija Finek i Eni Amidžić izveli su nekoliko glazbenih djela čeških skladatelja.


Alenka Štokić